TV coen verbraak TV coen verbraak

Molukkers in Nederland

In voorbereiding: Molukkers in Nederland, een vierdelige serie voor BNN VARA, die zal worden uitgezonden in mei en juni 2021.
Het is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van onze eigen Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ook óns verhaal is.

Coen_Verbraak-De_Molukkers.jpg

In voorbereiding

Molukkers in Nederland, een vierdelige serie voor BNN VARA, die zal worden uitgezonden in mei en juni 2021.

 

BNN VARA

Molukkers in Nederland

Een vierdelige serie die zal worden uitgezonden in mei en juni 2021.

 

Het was niet de eerste keer dat SS Kota Inten de haven van Rotterdam binnenvoer. Het stoomschip pendelde al langere tijd heen en weer tussen Indonesië en Nederland. Maar die 21e maart 1951 verschilde de populatie aan boord toch duidelijk van alle eerdere keren. Op het schip bevonden zich zo’n duizend Molukkers. Tussen eind maart en eind juli 1951 zou er twaalf keer zo’n schip in Rotterdam aanmeren, met in totaal 12.500 Molukkers. Tegen hun zin in ingescheept in hun geboorteland en overgebracht van Ambon naar Nederland. Tijdelijk, zo was de verwachting. Zodra de politieke situatie in Indonesië weer tot rust gekomen was zouden ze vast weer terugkeren. Dan zou er misschien ruimte komen voor hun eigen onafhankelijke Republik Maluku Selatan (RMS). Nederland had immers beloofd zich daarvoor in te spannen. En toch zou het er nooit van komen. De Molukse gemeenschap begon in dat voorjaar van 1951 aan een ongewilde ballingschap in Nederland; dat verre, vreemde land waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger jarenlang zo hartstochtelijk gevochten hadden.

In 2021 is het zeventig jaar geleden dat de Molukkers naar Nederland kwamen. Een prachtige aanleiding voor een serie, waarin hun eigen verhaal centraal staat. Een verhaal van trouw (aan Nederland) en ontrouw (aan hun), van gebroken beloftes, heimwee en vervlogen idealen. Hoe was het voor hun om noodgedwongen alles achter te moeten laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan te moeten opbouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen? En is dat gelukt? Of is die (spreekwoordelijke) koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan? Molukkers in Nederland vertelt het aangrijpende verhaal over de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in zijn lot, over de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en de derde en vierde generatie die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos lijken aan te passen.

Het is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van onze eigen Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ook óns verhaal is.

Half mei verschijnt bij Alfabet-uitgevers ook Coens nieuwe boek De Molukkers-een vergeten geschiedenis.

Meer lezen
TV coen verbraak TV coen verbraak

In de Beste Families - Moeders

Ze is van iedereen in je leven het dichtst bij je geweest. Sterker nog: ze heeft je negen maanden onder haar hart gedragen.
De Beste Families-Moeders is van maandag 21 december elke dag tot en met 25 december te zien op NTR.

foto’s: NTR/ Lilian van Rooij
 

NTR

In de Beste Families-Moeders

Van maandag 21 december elke dag tot en met 25 december

 

Ze is van iedereen in je leven het dichtst bij je geweest. Sterker nog: ze heeft je negen maanden onder haar hart gedragen.

De eerste serie van In de Beste Families (de opvolger van Kijken in de ziel) ging over broers en zussen. In de nieuwe serie praat Coen Verbraak over moeders, met moeders én hun kinderen. Hoe belangrijk is je moeder voor je? Is je moeder een voorbeeld of juist helemaal niét? Blijf je in het contact met je moeder altijd kind, of draaien die rollen zich op een dag om? Voel je je nog kind als je moeder dood is? Is moederliefde wezenlijk anders dan vaderliefde? En hoe is het om moeder te zijn van een kind dat je nooit gekend hebt?

Grote vragen over die ene vrouw; zo dichtbij en vertrouwd, maar soms ook zo onbereikbaar ver weg.

Meer lezen
TV coen verbraak TV coen verbraak

De Publieke Tribune

Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN nemen burgers juist het woord.
Vanaf zondag 10 januari 2020 trekt Human acht weken lang met De Publieke Tribune het land in.

Coen Verbraak Foto Lilian van Rooij.jpg

De Publieke Tribune (HUMAN)

Waar verantwoordelijke bestuurders in gesprek gaan met ervaringsdeskundige burgers.

foto: Lilian van Rooij
 

HUMAN

De Publieke Tribune

Vanaf zondag 10 januari t/m 28 februari op NPO2 rond 22:50 uur.

 

Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN nemen burgers juist het woord.

Aan Coen Verbraak de taak om de wereld van de minister, staatssecretaris, beleidsmaker of bestuurder te confronteren met die van de ervaringsdeskundigen op de tribune. Niet voor een klassiek debat, niks zwart-wit. Maar om tot een echt gesprek te komen, tot waardevolle inzichten en - wie weet - oplossingen.

Vanaf zondag 10 januari 2020 trekt Human acht weken lang met De Publieke Tribune het land in. Op zoek naar plekken waar actuele maatschappelijke spanningen de orde van de dag bepalen. Onder leiding van presentator Coen Verbraak vertellen betrokken burgers ter plaatse over hun persoonlijke ervaringen, opgedaan in het leven van alledag. Niet hun meningen of opvattingen zijn leidend in het gesprek, het is hun ervaringsdeskundigheid waar het om gaat. Op grond daarvan bevragen zij bestuurders, in de hoop om hen aan het denken te zetten over de mogelijkheden voor een beleid dat zich meer plooit naar hun weerbarstige werkelijkheid. Slagen ze daarin? Of blijft het bij verwijzen naar andere instanties, wetten en praktische bezwaren?

Meer lezen
Boeken coen verbraak Boeken coen verbraak

Oorlogskinderen

In april 2020 verscheen Oorlogskinderen, een boek waarvoor Coen Verbraak veertien mensen portretteerde die kind waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor wie die periode hun leven lang bepalend is gebleven.

Coen_Verbraak-Boek_Oorlogskinderen-2020.png

In april 2020 verscheen Oorlogskinderen, een boek waarvoor Coen Verbraak veertien mensen portretteerde die kind waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor wie die periode hun leven lang bepalend is gebleven.

 
 

Fragment uit het voorwoord:

Wat betekent het als je als jongen in de jaren dertig opgroeide in Berlijn, en je met je hakenkruisvlaggetje naar Hitler hebt staan zwaaien terwijl je vader Joods was? Hoe groeit iemand op die als baby in een Jappenkamp heeft gezeten? Kun je nog wel gelukkig worden als je als meisje de verschrikkingen van Bergen Belsen hebt meegemaakt? Hoe is het om pas als volwassen vrouw te ontdekken dat je vader niet alleen líd was van de NSB, maar ook actief meehielp aan razzia’s? Kan een zoon van een oorlogsheld wel bloeien in de schaduw van zo’n kolossale boom? Lukt het om van je vader houden nadat je hebt ontdekt dat hij SS-er was? En neem je je vader kwalijk dat hij jou als klein meisje inzette bij zijn gevaarlijke verzetswerk?

Hoe verschillend de veertien oorlogskinderen uit dit boek ook zijn, ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze waren kind toen de wereld brandde, en werden vervolgens meegesleurd in het kielzog van de keuze van hun ouders, van de herkomst van hun familie of de domme blindheid van het lot. Ze waren nergens verantwoordelijk voor, maar dragen wel het verdriet, de schuld of de schaamte met zich mee, vaak een leven lang.

[…] Een kind hoort vertrouwen mee te krijgen; geborgenheid, continuïteit en zekerheid. Oorlog kegelt die pijlers onder een goede start volledig ondersteboven. Opeens moest je onderduiken, zonder je ouders. Je moest schuilen voor een bombardement, je zag in de hongerwinter de doden op straat liggen. Of je belandde in een kamp, waar je moest buigen voor Japanners of bang moest zijn voor Duitsers die je zomaar de dood konden injagen. En als je de pech had om ouders te hebben die de kant van de bezetter hadden gekozen groeide je nadien op als paria. Een smerig NSB-kind, of een Moffenjong waar niemand in de klas naast wilde zitten. Oorlogskinderen maakten kolossale gebeurtenissen mee, terwijl ze geestelijk en lichamelijk nog volop in ontwikkeling waren. Nog te jong om woorden te geven aan wat ze overkwam, als daar al woorden voor bestaan.

Oorlogskinderen verscheen bij uitgeverij Thomas Rap, en is te bestellen via de (online) boekhandel. Bijvoorbeeld via Boekhandel van Pampus.

Meer lezen